Αφιερούται στη μνήμη της συγχωρεμένης γιαγιάς μου Μαρίας Κολόμβου, εργαζομένης στην ιματιοθήκη, μιας δυναμικής και απίστευτα εργατικής και προκομένης γυναίκας και του συγχωρεμένου παππού μου Κωνσταντίνου-Γερμανού Κολόμβου, ψυχιατρικού νοσηλευτού, ενός υπέρχου ανθρώπου που προσέφερε τα μάλλα στους ασθενείς του, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που χρειαζόταν την βοήθεια του σε σημείο που ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια τον θυμούνται πολλοί ευργετημένοι του και συγκινούνται... Και οι δύο υπηρέτησαν το ψυχιατρείο αυτό για πολλές δεκαετίες και συνέβαλλαν στην καλύτερη διαβίωση των ασθενών και συνεπώς στην ιστορία της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας στην Ελλάδα. Πολλά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον σημερινό Πρόεδρο του νοσοκομείου που έχω και την τιμή να είναι νονός της μητέρας μου, του κ. Νίκου Τσική, φιλόλογου-συγγραφέα-τέως Επιθεωρητού της Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος έιναι και ο πατέρας του μουσείου, αφού ήταν δική του η ιδέα ιδρύσεως του.
Ως ένας έμπειρος φιλόλογος που δίδαξε για χρόνια ιστορία και πολιτισμό, ο κ. Τσικής θεώρησε σημαντικό να καταγραφεί η ιστορία του ιδρύματος αυτού και να γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό, αλλά μερίμνησε και για επιμόρφωση του προσωπικού και αναβάθμιση του ιδρύματος. Πρόκειται πλέον για ένα δημόσιο νοσοκομείο σύγχρονων προδιαγραφών με επιμορφωτικά προγράμματα του προσωπικού και από τα πρώτα ψυχιατρεία και νοσοκομεία με σχολή εξειδίκευσης στην ψυχιατρική νοσηλευτική, σύγχρονες μεθλοδους ψυχοθεραπείας, προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης και εργασιακής αποκατάστασης των ασθενών με ποκίλες δραστηριότητες και δραστικά βελτιωμένες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ασθενών. Το Δρομοκαϊτειο, που ιδρύθηκε το 1880, υπήρξε και παραμένει πυρήνας απασχόλησης πολλών εκ Χίου ορμώμενων και δη από το Πυργί της Χίου, εξού και ο Σύλλογος Πυργούσηδων στο Χαϊδάρι, ένα προάστειο των Αθηνών στο οποίο μένουν πολλοί χιώτες και ειδικά Πυργούσοι από τα πρώτα χρόνια που χτιζόταν το Χαϊδάρι λίγο μετά την Κατοχή και ήταν ακόμη εξοχή με βοσκοτόπια ενώ φαίνονταν ακόμα καλύτερα από μακριά ο Πειραιάς και ο Σκαραμαγκάς!
Αναδημοσίευση: http://www.dromokaiteio.gr/?page_id=2317
Ιστορικό
Είναι το πρώτο νοσοκομειακό μουσείο που ιδρύθηκε στη Ελλάδα την 1ην Νοεμβρίου 1995 μετά από 108 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου, πάνω σε μια ιδέα του τότε προέδρου Δ,Σ Νικολάου Τσική, με υπεύθυνους για τη διευθέτηση και συντήρηση Παναγιώτη Πικιό, και Κωνσταντίνο Παντελάκη. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται ιατρικό υλικό, φαρμακευτικό υλικό, εγκαταλείμματα αποβιωσάντων ασθενών, καθώς και φωτογραφικό υλικό στα οποία καταγράφεται η δραστηριότητα του θεραπευτηρίου. Συγγράμματα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γεώργιου Βυζυηνού, του Μιχαήλ Μητσάκη του Ρώμου Φιλύρα, ανέκδοτα ποιήματα του Κωστή Παλαμά και επιστολές του Δημητρίου Βικέλα. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα νοσηλευθέντων ζωγράφων Ανδρέα Κρυστάλλη, Βαλεντίνου Ίλβες, Μόσχου, Aριστείδη Λάμδα, Νικόλαο Τράγκα και Καραμάνου. Το μουσείο εμπλουτίζεται μέχρι και σήμερα με τη στήριξη του νέου προέδρου κ. Ισιδώρου Πρώιου και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δούν από κοντά τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του Συνεδριακού Κέντρου.
Επικοινωνία
Ιερά Οδός 343 Χαϊδάρι, ΤΚ 12461
2132046200 – 2132046105
Fax 2132046404
Υπεύθυνος Μουσείου
Κωνσταντίνος Παντελάκης
Τηλ: 2132046256 – 6948360563