EU user consent policy

This site uses cookies from Google to deliver its services, to personalize ads and to analyze traffic. Information about your use of this site is shared with Google. By using this site, you agree to its use of cookies.

Search This Blog

Thursday, April 19, 2012

"Η 25η Μαρτίου: Ημέρα Εθνικής Συνείδησης και Προσωπικής Επανάστασης και η Σημασία της Σήμερα για τους Έλληνες Ομογενείς της Νέας Υόρκης"

              

Στην εποχή του Δ.Ν.Τ. (δηλ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και εν όψει οικονομικής κρίσεως, είναι πλέον αυτονόητο και φυσικό συνεπακόλουθο ότι η κρίση έχει και άλλες διαστάσεις, όπως κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές. Κρίση, δηλαδή, περνάν και οι ιδέες, τα αξιακά συστήματα και ο πολιτισμός εν γένει. Μέσα στο όλο αυτό κλίμα, η ένταση γίνεται αισθητή και στα εθνικά μας θέματα, καθώς μια αόρατη απειλή πλανάται στον ορίζοντα των γεγονότων. Είναι όμως τάχα εξωτερική ή έγκειται στην ίδια την ελληνική κοινωνία και νοοτροπία που περνάν και αυτές κρίση, όπως και η παιδεία, η γλώσσα και οι θεσμοί του ελληνικού κράτους; Διαφθορά, ατιμωρησία και σύγχηση των εννοιών (ελευθερία-ελευθεριότητα, δημοκρατία-οχλοκρατία, ισονομία-αναρχία, πλιάτσικο-απαλλοτρίωση, αστυνόμευση-κατάχρηση εξουσίας, μεταναστευτική πολιτική-αθρώα εισαγωγή μεταναστών, κ.α.) είναι μερικά μόνο από τα κοινωνικά φαινόμενα που μαστίζουν την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Παρατηρείται, συνεπώς, έντονα και το φαινόμενο χαλάρωσης της εθνικής συνείδησης σε επίπεδο εθνομηδενιστικών τάσεων από πολλούς πυρήνες της πολιτικής και πνευματικής ζωής που εντοπίζονται κυρίως στην μητροπολιτική Ελλάδα. Τουναντίον, στον απόδημο ελληνισμό, και λόγω του νόστου και των ακόμα διατηρούμενων ιδανικών του γένους, κάποιες εθνικές αξίες μένουν αναλλοίωτες και παρά τα όποια προβλήματα που εντοπίζονται στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, κυοφορώντας έτσι κάποιες ελπίδες, αν αναλογιστούμε ότι και η εθνική μας παλιγενεσία οφείλεται κατά πολύ στους λόγιους του ελληνισμού της διασποράς που μεταλαμπάδευσαν το φως τους στην μητέρα πατρίδα και έσπειραν τους αείζωους σπόρους της παιδείας και της ιστορικής μνήμης-ζωτικής σημασίας προυποθέσεις για την απελευθέρωση του γένους. Κάπου μέσα στον κυκεώνα της καθολικής αυτής κρίσεως, τα εθνικά σύμβολα, οι παρελάσεις και οι εθνικοί εορτασμοί και η διατήρηση τους συχνά συγχέονται με τον στείρο φολκλορισμό ή την κατά συνήθεια τήρηση του πρωτοκόλλου, ενώ ένα μεγάλο μέρος από την μαθητηώσα νεολαία δεν γνωρίζει καν το περιεχόμενο τους και δεν συναισθάνεται επ’ ουδενί την βαθύτερη ανάγκη και σημασία διατήρησης και διαιώνησης τους.

Όσο κοινότοπο και αν φαίνεται, οφείλουμε να θυμηθούμε, ότι, όπως κάθε εθνική επαίτειος, έτσι και η 25η Μαρτίου, έχει ως σκοπό της να φωτίσει τις μνήμες και να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης για τους ήρωες που με περίσσεια ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έδωσαν και την τελευταία ρανίδα του αίματος τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να διατηρούμε ακόμη την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» μας θυμίζει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος (Κάλβος, 1826). Ζούμε σε μια εποχή όπου η Παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη Πραγμάτων (Ν.Τ.Π.) μάς θέλει άβουλες μαριονέτες στα χέρια κάποιων που κινούν τα νήματα, σε μια εποχή όπου μεταμοντέρνοι «ειδήμονες»¨διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, ελαφρά τη καρδία, προς εξομάλυνση δήθεν των διεθνών σχέσεων μέσω της λήθης. Ζούμε σε μια εποχή όπου κάποιοι καρεκλοκένταυροι ιθύνοντες, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, κωφεύουν στις ανίερες και θρασσύτατες προκλήσεις ξένων δακτύλων. Ταυτόχρονα, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της πατρίδας μας και απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της ενώ γίνεται ακόμη λόγος και για μειονότητες εντός ελληνικών εδαφών. Κάποιοι κάνουν λόγο για «τουρκική μειονότητα», ενώ είναι ως γνωστόν Μουσουλμανική και μόνο, αποτελούμενη κυρίως από Πομάκους (Kavalanet, 28 Μαρτίου, 2008). Για άλλη μια φορά καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε οτι ο τουρκικός κίνδυνος που τόσο γενναία πολέμησαν οι πρόγονοι μας κινήται για άλλη μια φορά προκλητικά στο Αιγαίο.

Κάποιοι, επίσης, κάνουν λόγο και για «Σλαβομακεδονική ή Μακεδονική Μειονότητα» (εννοώντας προφανώς «Σκοπιανή») στην Ελλάδα (EFA, 1977-2011), όταν είναι ιστορικώς, αρχαιολογικώς, λαογραφικώς και γλωσσολογικώς αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική (Χατζηδάκις, 1879 – Καργάκος, 1992). Προφανώς, αποσκοπούν σε μια μορφή «τεχνητής» εθνογένεσης μέσω εξαγοράς συνειδήσεων εξαγορασμένων στον βωμό του εύκολου κέρδους και με σκοπό την «σαλαμοποίηση» και το κατακερματισμό της χώρας προς εκπλήρωση σκοτεινών γεωστρατηγικών στόχων. Σε μια τέτοια εποχή, έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να αναλογιστούμε την βαριά ευθύνη της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης.

Ευγένιος Ντελλακρουά, "Η Σφαγή της Χίου"
Σε τέτοιες στιγμές, είναι εθνικό μας χρέος, αλλά και πρακτική ανάγκη για επιβίωση ως Έλληνες και μάλλιστα απόδημοι, να ακούσουμε τον απόηχο των ηρωϊκών κραυγών που ακόμα στοιχειώνουν τα αιματοβαμμένα και κακοτράχαλα βουνά της πατρίδας μας. Τα περισσότερα τοπωνύμια του χάρτη της Ελλάδας συνδέονται αυτομάτως με αλησμόνητες ηρωϊκές μάχες, κρυφά σχολειά, ακρητικά νησιά, πόλεις και χωριά αντριωμένων αγωνιστών: Σούλι, Γιάννενα, Ψαρρά, Χίος, Αρκάδι, Μεσολόγγι...και τόσα άλλα... Πως μπορεί κανείς να μην συγκινηθεί μπροστά στον πίνακα του Ευγενίου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου»; Ο πίνακας αναφέρεται στη σφαγή που έγινε στο ακρητικό νησί του Αδαμαντίου Κοραή από τους τούρκους το 1822. Πως μπορεί κανείς να ξεχάσει την έκφραση αγωνίας, πανικού, οργής, καρτερικότητας, ικεσίας και θλίψης συνάμα, στο πρόσωπο της μάνας με τα παιδιά στην αγκαλιά κατάχαμα κουρελιασμένη και από πάνω της ο Τούρκος έφιππος κραδαίνοντας με το γιαταγάνι και εφορμώντας ανελέητα κατά πάνω τους;


Ρήγας Φερραίος
Μαζί όμως με τους ήρωες, τους οπλαρχηγούς και τους καπετανέους, πρέπει να θυμηθούμε και όλους εκείνους τους λόγιους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που για αιώνες προετοίμαζαν την Επανάσταση του 1821, οι περισσότεροι από αυτούς μακριά από την πατρίδα. Απόδημοι Έλληνες και αυτοί, της Ιταλίας και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, της Γαλλίας και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, με επιστολές τους και με βιβλία, με τη γενεσιουργό δύναμη της γραφίδας, καλλιεργούσαν τον νόστο και την εθνική υπερηφάνεια στον αμαθή ραγιά για να αποτινάξει κάποτε τον ζυγό, όπως και έγινε. Ρήγας Φερραίος ή Βελεστινλής, Αδαμάντιος Κοραής, Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτριος Καταρτζής, Ιώσηπος Μοισιόδακας, Ο Διονύσιος Σολωμός με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον "Ύμνο εις την Ελευθερίαν" είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που έδωσαν την δική τους μάχη για την πατρίδα μέσα από την διδασκαλία και τη συγγραφή και απετέλεσαν τους αφυπνιστές του ελληνισμού και τους πρόδρομους της επανάστασης που άνοιξε τον δρόμο στην λευτεριά (Δημαράς, 1977 – Παπαρηγόπουλος,1986). Αυτοί ήταν οι Διδάσκαλοι του Γένους!


Το Κρυφό Σχολειό
Όμως, ας μην ξεχνάμε και την προσφορά της εκκλησίας στην επανάσταση, όχι κάποιων προσκυνημένων μεγαλοδεσποτάδων του τύπου "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"-διότι υπήρξαν σαφώς και αυτοί, όπως προδότες και προσκυνημένοι υπήρξαν και υπάρχουν σε όλες τις κάστες και τα λειτουργήματα και σε όλες τις εποχές-αλλά την προσφορά και την αυτοθυσία του ηρωϊκού μας Πατριάρχη του Γρηγορίου του Ε' καθώς και όλων εκείνων των αφανών ηρώων με το τριμμένο ράσο.  Κληρικοί και μοναχοί που έδωσαν το υστέρημα τους και τον χρόνο τους, πολλές φορές και την ζωή τους για να διδάξουν στα ελληνόπουλα με περισσή πίστη και γενναιότητα, όχι "τα άθεα γράμματα" της σημερινής εποχής μας, αλλά αρετές και πνευματικά γράμματα, κυνηγημένοι από τους Τούρκους και βρίσκοντας καταφύγιο σε διάφορες κρυψώνες, μοναστήρια, εκκλησίες, ακόμα και σε σπηλιές.  Δεν έπαψαν να διδάσκουν ακόμα κι αν το μάθημα γινόταν μέσα στο κρύο και τον φόβο και κάτω από άθλιες συνθήκες.  Κρατώντας το οχταήχι (η Οκτάηχος) δίδασκαν στα παιδιά βυζαντινή μουσική και δη βυζαντινή μουσική θεωρία που στηρίζεται στην Πυθαγόρειο θεωρία της αρχαίας ελληνικής μουσικής,  καθώς και βυζαντινή μουσική σημειογραφία, υμνολογία, τυπικό και ψαλτική, κάτι που δεν διδάσκεται σήμερα σχεδόν σε κανένα σχολείο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρά μόνο σε ωδεία.  Δίδασκαν υψηλή θεολογία ακόμα και σε παιδιά του δημοτικού και όχι τα "στρογγυλεμένα" θρησκευτικά που διδάσκονται σήμερα, που και αυτά ακόμα τείνουν να καταργηθούν από τους μετανεοτερικούς εθνομηδενιστές πολιτικούς της Ελλάδος.  Έδειξαν έτσι οι ρασοφόροι αυτοί ήρωες των ελληνικών γραμμάτων και της ορθοδοξίας ότι ο ιερέας και ο μοναχός δεν πρέπει να έχουν τον νου τους στον άκρατο πλουτισμό, τα εγκώσμια, τις επιχειρήσεις και την εξουσία, την απαξίωση και τον εξευτελισμό του ρόλου του δασκάλου των ελληνικών και του ελληνικού σχολείου και την καταδίκη των ελληνόπουλων στην αμάθεια και τον γρεκυλισμό, όπως γίνεται με τους περισσότερους ιερείς σήμερα στην Ελλάδα και ειδικά στην ομογένεια της Αμερικής, αλλά αντιθέτως πρέπει το έργο τους να είναι πνευματικό, φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό.  Έδειξαν ότι ο δάσκαλος πρέπει να είναι σύμβολο, αρχέτυπο και πνευματικός πατέρας των μαθητών του και όχι "μολυβοσπρώχτης" υπάλληλος που απλώς μεταβιβάζει στείρες υλιστικές και χρησιμοθηρικές γνώσεις, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδος.


Έργο μαθητή του δημοτικού
Έχουμε, λοιπόν, ανάγκη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Έλληνα δάσκαλο και την Ελληνίδα δασκάλα που ακούραστα και με έναν πενιχρό μισθό, σχεδόν εθελοντικά, αγωνίζονται με στέρηση και αυταπάρνηση για να μείνει άσβεστη η φλόγα του ελληνικού πνεύματος και της ορθοδοξίας στην Νέα Υόρκη, την μεγάλη αυτή πόλη που αγκαλιάζει όλους τους πολιτισμούς και τις εθνότητες.  Στην κυριολεξία κάνουν το Κρυφό Σχολειό του 21ου αιώνα.  Φυλάττουν Θερμοπύλες.  Οι Έλληνες ομογενείς εκπαιδευτικοί είναι οι άνθρωποι που κάθε χρόνο δίνουν την μάχη τους για να προετοιμάσουν τους μικρούς μαθητές για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την ημέρα της Παλιγενεσίας.

James Kent
Σαν τον φοίνικα που αναγεννάται μέσα από την τέφρα του, έτσι κάθε χρονιά όλοι νιώθουμε το ίδιο, ξαναγινόμαστε παιδιά, ξαναγεννιόμαστε για να θυμηθούμε ξανά ότι πρέπει να θυμώμαστε... Να θυμώμαστε, για παράδειγμα, κάτι που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν, ότι στην Ελληνική Επανάσταση συνεισέφεραν και οι Έλληνες της Νέας Υόρκης και εν γένει των Η.Π.Α, αλλά και πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες, οι οποίοι οργάνωσαν διάφορες κινητοποιήσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και των Αμερικανών και δη των Νεοϋορκέζων στο ζήτημα της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1823 η ελληνική επιτροπή που συστάθηκε από τον William Bayard έκανε έρανο, όπου μάζεψε ένα σεβαστό ποσό από πλούσιους Χριστιανούς Yankees και Knickerbockers, οι οποίοι υποστήριζαν τους Έλληνες ως επίσης Χριστιανούς και ανησυχούσαν για την εκτεταμένη κυριαρχία που κατείχε τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που οι περισσότεροι Αμερικανοί έβλεπαν ως βάρβαρη και επικίδυνη για τον δυτικό πολιτισμό του οποίου κοιτήδα θεωρούσαν την Ελλάδα. Επίσης, την ίδια χρονιά, ο Chancellor James Kent, υπέβαλε πρόταση στο Κογκρέσο, όπως αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος από τις Η.Π.Α (Burrows, E. & M. Wallace, 1999).

Όταν, όμως, σήμερα εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας και δεν υποστηρίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα πως επιθυμούμε οι ξένοι να την γνωρίζουν και να μας υποστηρίζουν; Δεν είναι τυχαίο που στον Ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς υπάρχει η ρήση «γνώθι σ’ αυτόν», αυτό που δίδασκε ο Σωκράτης, την αυτογνωσία, που ισχύει όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Μόνο όταν ένα έθνος έχει αυτογνωσία μπορεί και επιβιώνει.


Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν
Την ιστορική αυτή μνήμη, αλλά και την ευθύνη που κατά συνέπεια γεννά πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στις μετέπειτα γενιές. Έχουμε ιερό καθήκον περισσότερο από κάθε φορά να κατεβούμε στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και να καμαρώσουμε τα ελληνόπουλα μας ντυμένα τσολιάδες και αμαλίες κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία. Κι όμως, παρόλα αυτά, κάποιοι αμφισβητούν ακόμα και τον θεσμό της παρέλασης... Προς απάντηση σε όλες αυτές τις σύγχρονες Σειρήνες, ας υψώσουμε το δικό μας λάβαρο προσωπικής επανάστασης! Τιμή και δόξα στους ήρωες του ’21. Ζήτω η Ελλάς.
      

   
Βιβλιογραφία
Α. Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Επανάσταση του 1821
-Κάλβος, Α. (1826). Ωδαί. Αθήνα. Ανασύρθηκε από:
www.cslab.ntua.gr/~phib/hellas/kalvos...

-Δημαράς, Κ. Θ. (1977). Νεοελληνικός Διαφωτισμός, 5η έκδοση (1989). Αθήνα.

-Παπαρηγόπουλος, Κ. (1986). Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 18, Βιβλίο 14. Αθήνα.

Β. Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας
-Χατζηδάκις, Γ. (1879). Περί της Ελληνικότητος των Μακεδόνων. Αθήνα.

-Καργάκος, Σ. (1992). Από το Μακεδονικό Ζήτημα στην Εμπλοκή των Σκοπίων. Αθήνα.

Γ. Προπαγάνδα περί «Τουρκικής Μειονότητας» Θράκης
Kavalanet. Δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Θράκης» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παρασκευή 28 Μαρτίου, 2008. Καβάλα. Ανασύρθηκε από:
http://www.kavalanet(official website)

Δ. Σκοπιανή Προπαγάνδα
European Free Alliance (EFA)- Rainbow 1997-2011
http://www.florina.org/

Ε. Η Προσφορά της Ελληνικής Ομογένειας Νέας Υόρκης στην Επανάσταση του 1821
Burrows, E. & M. Wallace (1999). Gotham. New York.

Teaching Modern Greek to Middle School Greek-American Students with ADHD

By Alex Colombos, CRC, MA, MPS, MA Ed
Rehabilitation Serivce Association (RSA) Grant Recepient/Researcher in Rehabilitation Counseling and Disability Studies at the New Mexico Highlands University (NMHU) (2010-2013)



Athens Square Park in Astoria, NY, the heart of the Greek-American community
Image Source: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoF5lyH-yl7b7u9EJiWLV1-pAKjwNhiB5POiMCM5tMT27RYnYiDBleFrs91oYFLMIDRnV-nVQhEcz_miVn3I2yqSJI3xKnNCjLGlQN8quDtRk6QKHf89YOd3FHwhAj7fZvTv8TIkDS_Rc/s1600/Athens+Square+Park.jpg
                                               Abstract
Ancient Greek (Athenian) coin with owl, symbol of Goddess of wisdom Athena and associated with education
Image Source:https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOq-faY5e4ulcGZpfwqPbz_wPXjWlvEjyz-LQNJoJzb7KWmWivwLx3ioaH1vFRsx19SjEA14q1ZG2KNvVzvj9ikgrThtD4YKAf_Bas1dXhxmLg41oIIbKrj_av5dEU2snrOsECu17gNBA/s1600/owl+coin.jpg
A literature review was conducted in order to explore the international bibliography on middle school students with ADHD (Attention Deficit & Hyperactivity Disorder) who learn Modern Greek.  The study focused on the unique challenges of Modern Greek, especially in parochial Greek Schools and their day and mostly afterschool programs.  The study took into consideration students who were both of Greek and non-Greek descent, but most of them of Greek dissent.  The challenge for students with ADHD who are in the middle school is that they enter puberty and at the same time they need to learn a hard language with a different alphabet than their first language, English.  Those of Greek dissent often receive a lot of pressure from their demanding and over-protective Greek-American family and at the same time they get very frustrated and tired after a long day in the public school (afterschool) or after dealing with the demanding standardized test-oriented American curriculum, which is an issue for every Middle School student, so it is even worse for the student with low attention span, impulse-control deficit and hyperactivity
                Keywords: ADHD, middle school, Greek education, afterschool, modern Greek


   What is ADHD
    ADHD (Attention Deficit & Hyperactivity Disorder) is listed in DSM IV-TR as Attention Deficit and Disruptive Behavior Disorders which are part of developmental disorders that are usually diagnosed in childhood but can also continue to manifest themselves in adulthood and for life (APA, 2000 – ERIC, 1998).  ADHD has two types: 1) inattention; 2) and hyperactivity-impulsivity (APA, 2000) and one may be diagnosed with either the one or the other.     Some of the signs of either type have causing impairment have to be present before the age of 7 and may occur in at least two settings (e.g. home and school).  Also impairment in social, academic, and occupational life has to be clinically evidenced and clearly unrelated to other Pervasive Developmental Disorder or any other mental disorder (e.g. psychotic, personality disorder, etc.) (APA, 2000). 
    At least six (6) symptoms of inattention may appear for the first type that persist for at least 6 month, such as failure to stick to detail, difficulty focusing on tasks and activities, failure to listen or respond, failure to follow instructions, difficulty organizing tasks, often avoiding or disliking tasks that require certain mental effort (e.g. homework), easily getting distracted by the environment or being too often forgetful in daily activities.  For the second type (impulsivity and hyperactivity), six (6) of the following signs of hyperactivity and impulsivity may occur for at least six months.  Symptoms of hyperactivity may include: fidgeting, leaving seat in classroom, running about or climbing up to inappropriate situation or as it happens to adolescents and adults, may appear restlessness and inappropriate subjective feelings (APA, 2000).  Impulsivity symptoms may include: answering before questions are competed, often cannot wait turn, or often interrupting or intruding on others (e.g. games, conversations, etc.) (APA, 2000).  National studies report that among parents of children age 6–13 years who have an emotional disturbance, 65% report their children also have ADHD. Studies supported by the Department of Education suggest genetic predisposition, as parents of 28% of children with learning disabilities report their children also have ADHD (US De. Of Ed., 2006).

   Middle School Students with ADHD
    It is not an accident that the most conservative studies estimate a percentage of students with ADD/ADHD to be at least 3% to 5% (ERIC, 1998).  Smith (n.d.) supported that “as students grow older and reach middle school, they exhibit less activity than younger children with ADHD"….“may begin to decrease and develop into symptoms older adolescents and adults face, such as poor self-esteem, difficulty in relationships, and problems with drugs and/or alcohol)” (p. 1).  However, in an empirical study of students, including preschoolers and eighth-graders, Hill (2011) concluded that those of them having ADHD are more likely to display aggressiveness and defiance then students without ADHD.  Hill (2011) didn’t make any distinction between preschoolers, first-graders, and eighth-graders either in the results or in the discussion/summary section.  As having experience myself teaching both preschoolers and eight graders with ADHD, I agree that they both display aggressiveness and defiance, with more aggressiveness and defiance exhibited with eight graders.        

   The Double Challenge: Middle School students with ADHD who learn Modern Greek
    The first Greeks arrived in the US in Florida in 1768 building a community f 400 people, the New Smyrna (SAE, 2007-2012).  In a census of 1980, there were almost 1 million Greeks in the US recorded or precisely 959.856 (SAE, 2007-2012).  Modern Greek is taught in US and especially in New York were many Greeks live in three types of programs: a) as a foreign language in public schools, where only language skills are taught with some elements of literature and history only for the most advanced classes; b) Greek parochial day schools, which function the same way with other private schools, but Modern Greek is taught, often in place of Spanish or as an additional foreign language with one 45-minute period every day; c) Afterschool Programs, which may run i) everyday; or II) most of them twice a week, and; d) the Saturday Programs, which run every Saturday from early in the morning to early in the afternoon.        
    Some afterschool Greek programs belong to partnership associations, networks, and communities so that quality assurance and effective treatment of various problems and needs may be enabled and facilitated as well as consumers may get easily networked with afterschool programs.  However, many are missing from the list of such programs, such as the New York City Guide of the Partnership for Afterschool Education (PASE, n.d.).  Day and Evening Parochial schools combine Modern Greek language with Greek history (ancient, byzantine, modern Greek), mythology, religion (Greek Orthodox Christian tradition/culture & the Bible), Greek geography, Greek customs, Greek drama, poem recitation and artistic activities for various festivities and holidays, Byzantine Music/Chant, Greek music and dance.  Students in New York public schools and charter schools affiliated with the New York City Department of Education follow the New York City Department of Education standards for assessing Modern Greek, such the Regents Exams held by the Greek Orthodox Archdiocese and overseen by the NYC Dep. Of Ed (Makedon, 2007).  
    Accommodations are offered for students with special needs, including ADHD, such as extra time (Makedon, 2007).  Also in public schools were Greek is taught, support and accommodations are provided (NYS Dep. Of Ed, 1992).  The Office of Special Education of the NYS Department of Education (1992) did not make a clear distinction in the 90s between emotionally disturbed and ADHD, but included accommodations in this categories, such as extra time for taking a test and it also described a certain system of getting the child identified and the interventions in a Greek version for parents who do not speak English.  Assessment of Modern Greek as a Second Language similar to the Regents is also provided in Australia with accommodations for students with special needs, including ADHD (NYS Dep. Of Ed, 1992; Evangelinou-Yiannaki & O’Donoghue, 2011; Thomson, 1997). 
    The teachers usually are of three types: teachers sent from Greece, in particular, form the Greek Ministry of Education, after they pass the English language exams and are motivated to migrate to other countries to teach Greek as they are paid both by the Greek government and the local Greek Orthodox church.  Most of the Greek parochial schools are run by the Greek Orthodox Church.  Some Greek education program organization occurs in Australia, as well.  Bringing teachers from Greece is called “The second Teacher Greece Scheme” (Evangelinou-Yiannaki &  O’Donoghue, 2011).  This type of Greek Education teacher has three stages of adaptation and rearrangement to the new environment after migrating from Greece to the New World: 1) idealism, 2) conflict, and 3) cooperation.  First, they come with aspirations and visions as well as teaching styles, methods, mentalities, and lifestyles that may not be competent o those in the new country.  They come in conflict and they often may get disappointed or even return back to Greece.  However, many of them are able to rearrange themselves and cooperate.  One of the greatest challenges they face is dealing with emotional disturbance in children adolescents and especially ADHD (Evangelinou-Yiannaki &  O’Donoghue, 2011).    
    The other two types of teachers are those who are hired in US and are qualified or licensed teachers and the other is those who are not trained as teachers and they are hired with just a High School education and the credential of being native speakers of Modern Greek, though some of them do not even have those two qualifications!  Many of them also become Principals depending on their connections with the community.  Those problems in Greek-American parochial education are often attributed to underfunding (Zoupaniotis, January 5, 2012). 
    Many teachers who come from Greece do not speak English properly, they do not have enough education courses, they are hardly prepared, sometimes not even familiar with special education, and they just master the target subject they teach  that is Greek  (Kalyva, 2008), but they are not familiar with American or Australian society as it also happens in Australia, and they do not understand their students who are raised outside Greece and their primary language is English (Evangelinou-Yiannaki,  &  O’Donoghue, 2011).  They are also not trained in teaching Greek as a second language, but just as a native language.  They also lack knowledge of all the other Greek subjects that go beyond Modern Greek language.  Those teachers who are trained in US or Australia, may be licensed/certified by a state (e.g. NY), but they may not be trained to cover all Greek subjects or deal with special education students.  The last category for teachers are not prepared at all and they rather tend to totally ignore and neglect servicing the needs of a child with special needs or just may not be able to identify them or they may not believe in special education, psychology, counseling or other areas of education and academic services (Papadopoulos, 2009).  
    Students with ADHD may be thought by the Greek parochial school staff or their parents are just being “too hyper,” having a low conduct or morality or, especially for middle school students, as being average out-of-control teens and they may be very concerned about medication side effects, as they are very protective of their children and for a good reason, especially when it gets to medication (Papadopoulos, 2009).  Inclusion in Greece is very limited usually to agencies rather than general education and for special education there are special schools (Kalyva, 2008 – Spyridakis, 1981).  Also, in Cyprus, inclusion is not really well established and expanded and it is rather closer to the Greek model with some better organization and funding, though (Spyridakis, 1981).  Some teachers or Principals may think the student’s behavior may relate to his/her family or upbringing or being just a “phase” of their developmental stage.  Kalyva  (2008) reports that in Greece, lack of general education teacher’s knowledge of child psychology and special education lead to students’ being labeled “naughty”, “ brat”, “spoiled” and so on (Kalyva, 2008).  Many Greeks in Greece and Cyprus may think that way and many of the parents of school staff that come from those countries may bring their mentality to the states.
    Studies show that Greeks, just like many Asian cultures, especially those of low education and agrarian values (e.g. immigrants who came to the states before the 70s) may resist psychological, counseling or special education intervention as they consider them stigmatizing (Papadopoulos, 2009).  Many Greek parents, especially those of first generation (who came from Greece or Cyprus, which is of Greek origins, language, and culture) may feel ashamed to disclose information about their children’s special education status or may even deny this status of their child (Sprydakis, 1981).   They feel that sensitive personal data may spread in the Greek community, especially if it is small.  Greek-American communities are run by the Church so many parents may see their child’s exceptionality through religious lenses and avoid any other context or intervention (Spyridakis, 1981).  They may not resist or reject services within the public school system, but they may not accept any outside it (Papadopoulos, 2009). 
    The Greek Orthodox Church of America and its office of Greek education provide annual staff development training in many different teaching, classroom management, and special education skills, including ADHD, but the focus is still on the Greek language education and the American curriculum (like the one of the public schools) (Makedon, 2007).   It also depends on the Principals’ initiative to send their teachers to those training seminars.  Also, every summer, the Greek Orthodox Archdiocesan Office of Education sends teachers to Cyprus for training (Makedon, 2007).   Interventions in the parochial school and especially in the small afterschool program, but even in the public school system (e.g. NYS in the 90s) may are limited only in disciplinary actions, penalizing student with extra assignments, or by affecting grades or conduct remarks on report (NYS Dep of Ed, 1992 - Zoupaniotis, January 5, 2012).
    Modern Greek is a difficult language, with many archaic structures and affinities with ancient Greek, with different pronunciation and a different alphabet than English (Evangelinou-Yiannaki, A. &  O’Donoghue, 2011).  It requires a certain amount of focus and mental effort, a lot of time and practice, especially if it is an afterschool or Saturday school program.  For any child that would be hard, so one may imagine how it hard would be for a student with ADHD.  If we add the rest of the Greek parochial curriculum, then we get the picture.  As a result, the most crucial challenge for the Modern Greek teacher working with students is motivation.  The picture gets even gloomier and more chaotic if we now also add other negative factors and misconceptions, such as: the underfunding and the lack of appropriate teachers and Principals or the tendency of many parents to see afterschool programs as places for babysitting, somewhere they can leave their kids when they are at work or the ignorance of many parents and community leaders whose goals for Greek education are more emotional and stem from nostalgia for the “Old Country” rather than genuine academic goals.  Also, more and more unmotivated and at-risk students of non-Greek origin enter Greek schools not because they want to learn Greek, but because their parents place there for a better and safer future beyond the risks they face in various public schools, usually in ghettos or unsafe neighborhoods (Zoupaniotis, January 5, 2012).  All these factors make the school lives of students with ADHD even harder.  Thus, learning Greek is a double challenge for the student with ADHD and the teacher, both academic and behavioral.      

    Teachers’ Interventions for Success with Middle School Students who learn Modern Greek
    Some basic behavioral and classroom management interventions for Middle School students with ADHD are the following in terms of attention and selection: stay alert, ignore distractions, concentrate at the right time, plan and control impulses, and adjust their pace and control activity (Lanir, 2011).   
    Modifications in the classroom in order to accommodate students with ADHD may include some efforts from the teacher: remember names quickly and keep in mind some information about your students; be in class well ahead of your students; have small exercises ready as students enter. Also, ensure they go towards their class grade; start promptly with attendance; try to be well-organized with lesson plans, handouts, homework and student files; mark the initials on the board of those who are late, misbehave, forget materials.  If they behave well, then erase their initials, but still note down that they were late, etc.  Also, keep clear documentation of completed work, homework handed in, absences, tardiness etc.  Finally, ensure your students know that you keep this checklist up-to-date and keep exercises, assignments, within a time limit with clear instructions and grading methods (Lanir, 2011).  Choose together six to eight of the most important classroom rules.  Some of them can be the following: post those chosen, explain why and present the consequences for breaking them.  Then give a copy to each student to sign that they are in agreement.  Frequently review and keep the list of rules in view and refer to them if necessary.  Make sure chosen expectations and consequences are fair, consistent and clear.  Have a strong, structured, consistent and, therefore, predictable classroom routine.  Also, continually reinforce acceptable and unacceptable behavior by: praising and rewarding good work and behavior (Lanir, 2011).
    Utilizing collaborative learning may really help as we make a positive use of students’ tendency to side-talk and oversensitively attach to external stimuli by having groups of peers as role models to encourage on task behavior. Important is also to relentlessly following through with rules, consequences, praise and rewards (Lanir, 2011).  Also, connecting to students, empathizing and developing a healthy rapport with the student and the parents are really crucial.  Colleagues can help too, if they know some important information about the child’s history and needs (Lanir, 2011). 
      The US Department of Education (2006) suggests some useful strategies for academic interventions when teaching language skills.  For silent reading, establish a fixed time each day for silent-reading, follow-along reading. Ask the child to read a story silently while listening to other students or the teacher read the story aloud to the entire class.  As Turketi (2010) put it, “an ADHD student is thus a socially impulsive person “(p 2).   Collaborative learning can help in the form of partner reading activities in groups or pairs (US Department of Education, 2006).
    Also, creative and artistic activities can turn student’s impulsivity and hyperactivity into something positive.  All this excessive energy that the student with ADHD may have can be utilized in doing something meaningful.  So when we have a student with ADHD who wants to leave his or her seat, we can encourage him or her to do so in order to create, let’s say, storyboards, where pages of stories are posted on boards with attractive colorful illustrations (US Department of Education, 2006).  Essays of students can be displayed on holidays and various community activities as those are very dominant in the annual Greek school calendar.  In storytelling, the child can retell a story and express him/herself (US Department of Education, 2006).  That can be used in mythology, history, or practicing oral Modern Greek/conversation skills.  Playacting can be easily used in Greek drama education and poem recitation which are extremely important and often used in holiday school events and activities (US Department of Education, 2006).  Spelling and vocabulary activities can include “hard-to-read” sight-vocabulary words from the word bank that is a set of pieces of color paper on board with words and their meaning on the back can be used for hard Greek vocabulary and terminology for various Greek subjects (US Department of Education, 2006; Turketi, 2010).  Also, Greek music and dance can help the fidgeting child positively use all its excessive energy bursts and socialize for both fun and learning.  
    Time management accommodations can be provided in a diverse classroom of different grades and language groups being in the same classroom as often happens in the Greek school, where students may be few and each one with his or her own needs and different level of language (US Dep of Ed, 2006).  Then, using independent tutoring strategies can help address time management accommodation needs for students with ADHD.  However, more than one teacher may be needed in the classroom. 
    Assistive technology recommended by the US Dep. Of Ed. (2006) may be the case for charter schools and public schools that are well funded, but may not be the case for underfunded Greek parochial schools which are the vast majority of US Greek education programs, run by the Church, whose least concern and least recipient of funds seems to be the Greek school (Zoupaniotis, January 5, 2012).  In a small classroom of 5-10 students, I would suggest handy alternative to assistive technology, such as teacher’s own ipad, ipod or laptop, though Principal’s approval to such “unorthodox” practices may be an issue.
    An interesting proposal for creative interdisciplinary Greek curriculum that draws a lot from community affairs and students’ cultural experiences based on multicultural learning comes from a kind of old source as written in 1975, but still extremely fresh and creative: ideas for the classroom, such as lesson plans on the history of Greek-American immigration, Greek communities, mementos, photographs, and stories from grandparents.  Thus, making the student with ADHD involved in a family and personal project, you make him or her less bored, the lesson less “book-smart” styled and more concrete and fun.  Thus, the student feels more connected and his or her energy bursts and fidgeting are channeled in positive and healthy kinesthetic ways while inattention and trouble remembering or focusing are addressed by making stronger emotionally, spiritually, and culturally enhanced associations in a concrete multicultural and whole-person perspective.  This project reported success with both Greek and non-Greek students who equally found it an interesting multicultural and academically, culturally and spiritually enriched experience that left its positive and rewarding mark in those students’ lives (FSU, 1975). 
    In conclusion, as it is already said, while motivation of tired and exhausted students who come to the afterschool program after the public school to learn a whole different universe of demanding and exotic curriculum, the Greek curriculum is a great source of motivation strategies and community activities, as the Greek school calendar is overloaded with national and religious holidays that require a long array of school events, concerts, community activities, and religious services that may connect families, school, communities, local Greek-American associations and local parishes in a very interactive, lively, vivid network of cultural, academic, and spiritual support.  Even for the non-Greek student with ADHD, finding a new community, a new support system and learning something stimulating and academically demanding may give them a sense of purpose, sense of self-esteem and pride overcoming disability limitations.  They may also get a sense of equality sharing a type of “white” culture which however is also a minority culture at the same time, far different from the “dead male white Greek culture” that is often portrayed in the mainstream learning arena and trace affinities between their own culture and other cultures, such as the Greek one.  Thus, both unmotivated students and parents who may have thought of the underfunded Greek classroom as a babysitting place or equivalent to chores or “busy work” chores, may use it in an effective way that for a student with ADHD and developmental challenges such as those of the Middle School may become actually a positive experience that enriches the student’s academic strengths and builds social, community, and spiritual roles and identities with some collaboration and effort by the teacher and the school community, as the literature suggested above.        

                                      References
American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders
(4th ed., text rev.). Washington, DC: Author.


Council of Greeks Abroad (SAE) (2007-2012).  USA: Greek-American population (de jure
translation from Greek). 
Retrieved from:
http://www.sae.gr/?id=13227&tag=%CE%97.%CE%A0.%CE%91.


ERIC (1998). Teaching Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder: Update 1998. ERIC
Digest E569.
Retrieved from:

Evangelinou-Yiannaki, A. & T. O’Donoghue (2011).   A Qualitative Study of the Teaching of
Modern Greek in Western Australia under the 'Seconded Teachers from Greece Scheme': Implications for Other Similar Schemes.  Australian Journal of Teacher Education, 36, 1, 1-12. 
Retrieved from:

Florida State University (1975). A Project in Multicultural Learning: Greek-American
Contributions to American Society. Office of Education (DHEW), Washington, DC.
Retrieved from:
http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/search/recordDetails.jsp?searchtype=advanced&pageSize=10&ERICExtSearch_Operator_2=and&ERICExtSearch_Operator_1=and&ERICExtSearch_EDEJSearch=elecBoth&ERICExtSearch_SearchType_2=kw&eric_displayStartCount=1&ERICExtSearch_SearchValue_2=Greek-American&ERICExtSearch_SearchType_1=kw&ERICExtSearch_SearchType_0=kw&ERICExtSearch_FullText=true&ERICExtSearch_PubDate_From=0&ERICExtSearch_PubDate_To=2012&ERICExtSearch_SearchCount=2&_pageLabel=RecordDetails&objectId=0900019b80042d36&accno=ED208090&_nfls=false

Hill, J. (2011). Prevalence of Aggression and Defiance in Children with ADD/ADHD Tendencies.
Wayland Baptist University June 2.
Retrieved from:

Kalyva, E. (2008). Special Education: What do Greek Teachers Know about Learning Disabilities,
Autism, and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder?  City College, Affiliated Institution of the University of Sheffield.
Retrieved from:

Lanir, L. (January 4, 2011). ADD/ADHD Students - Foreign Language Classroom Management.
Retrieved from:

Makedon, M (2007). Archdiocesan District Office of Education Report.  April 26-27. Greek
Orthodox Archdiocese of America: Huston, TX. 
Retrieved from:

New York State Education Dept., Albany. Office for Special Education Services (1992).  A Parent's
Guide to Special Education for Children Ages 5-21: Your Child's Right to an Education in New York State. Non-English Language Editions.
Retrieved from:
http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/search/recordDetails.jsp?searchtype=advanced&pageSize=10&ERICExtSearch_Operator_2=and&ERICExtSearch_SearchValue_0=disabilities&ERICExtSearch_Operator_1=and&ERICExtSearch_SearchType_2=kw&eric_displayStartCount=11&ERICExtSearch_SearchType_1=kw&ERICExtSearch_SearchValue_2=Greek&ERICExtSearch_SearchType_0=kw&ERICExtSearch_FullText=true&ERICExtSearch_PubDate_From=0&ERICExtSearch_PubDate_To=2012&ERICExtSearch_SearchCount=1&_pageLabel=RecordDetails&objectId=0900019b80402b03&accno=ED359690&_nfls=false

Papadopoulos, C. (2009).  Stigma towards people with mental health problems:
An individualism-collectivism cross-cultural comparison.  Doctoral dissertation submitted at the
School of Health and Social Sciences, Middlesex University.
Retrieved from:
    
Partnership for Afterschool Education (PASE).  (n.d.).  New York City Family Guide to Afterschool
Programs.

Smith, R. Lee (n.d.). Teaching Middle School Students with ADHD. University of Florida: FL.
Retrieved from:

Spiridakis, J.D. (1981).  Special Education for the Greek Bilingual Child: Greece, Cyprus and the
United States. Paper presented at The Council for Exceptional Children Conference on The Exceptional Bilingual Child (New Orleans, LA, February, 1981, Session F-3).
Retrieved from:

Thompson, L. C . (1997). Foreign Language Assessment in Grades K-8: An Annotated
Bibliography of Assessment Instruments. Language in Education: Theory and Practice 90.  Delta Systems Inc.: IL.
Retrieved from:
http://www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/search/recordDetails.jsp?searchtype=advanced&pageSize=10&ERICExtSearch_Operator_2=and&ERICExtSearch_SearchValue_0=modern+Greek&ERICExtSearch_SearchType_2=kw&ERICExtSearch_Operator_1=and&eric_displayStartCount=21&ERICExtSearch_SearchType_1=kw&ERICExtSearch_SearchType_0=kw&ERICExtSearch_FullText=true&ERICExtSearch_PubDate_From=0&ERICExtSearch_PubDate_To=2012&ERICExtSearch_SearchCount=1&_pageLabel=RecordDetails&objectId=0900019b800afb08&accno=ED413768&_nfls=false

Turketi, N. (2010).  Teaching English To Children With ADHD. (Master’s Thesis). School for
International Training Brattleboro, Vermont USA
Retrieved from:


U.S. Department of Education (2006).  Teaching Children with Attention Deficit Hyperactivity
Disorder: Instructional Strategies and Practices.
Retrieved from:

Zoupaniotis, A.  (January 5, 2012).  Greek-American Community:  We either change or we sink.
Greek American News Agency (de jure translation from Greek).