ANCIENT PSYCHE: A BILINGUAL BLOG (ENGLISH AND GREEK) ON PSYCHOPEDAGOGY-PSYCHOHISTORY-PSYCHOARCHAEOLOGY-ARCHAEOTHERAPEUTICS-ARCHAEONATUROPATHY-ARCHAEOCOUNSELING WITH A CLASSICAL, ΒΥΖΑΝΤΙΝΕ/ORTHDOX CHRISTIAN, MEDITERRANEAN, HELLENIC, HELLENIC-AMERICAN, AND AMERICAN EMPHASIS Photo: Athens Square, Astoria, NY (USA)
EU user consent policy
This site uses cookies from Google to deliver its services, to personalize ads and to analyze traffic. Information about your use of this site is shared with Google. By using this site, you agree to its use of cookies.
Search This Blog
Saturday, March 29, 2014
Tuesday, March 25, 2014
Η 25η Μαρτίου και η σημασία της στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και ειδικά για τους Έλληνες της Νέας Υόρκης
Στην εποχή του Δ.Ν.Τ. (δηλ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και εν όψει οικονομικής κρίσεως, είναι πλέον αυτονόητο και φυσικό συνεπακόλουθο ότι η κρίση έχει και άλλες διαστάσεις, όπως κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές. Κρίση, δηλαδή, περνάν και οι ιδέες, τα αξιακά συστήματα και ο πολιτισμός εν γένει. Μέσα στο όλο αυτό κλίμα, η ένταση γίνεται αισθητή και στα εθνικά μας θέματα, καθώς μια αόρατη απειλή πλανάται στον ορίζοντα των γεγονότων. Είναι όμως τάχα εξωτερική ή έγκειται στην ίδια την ελληνική κοινωνία και νοοτροπία που περνάν και αυτές κρίση, όπως και η παιδεία, η γλώσσα και οι θεσμοί του ελληνικού κράτους; Διαφθορά, ατιμωρησία και σύγχηση των εννοιών (ελευθερία-ελευθεριότητα, δημοκρατία-οχλοκρατία, ισονομία-αναρχία, πλιάτσικο-απαλλοτρίωση, αστυνόμευση-κατάχρηση εξουσίας, μεταναστευτική πολιτική-αθρώα εισαγωγή μεταναστών, κ.α.) είναι μερικά μόνο από τα κοινωνικά φαινόμενα που μαστίζουν την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Παρατηρείται, συνεπώς, έντονα και το φαινόμενο χαλάρωσης της εθνικής συνείδησης σε επίπεδο εθνομηδενιστικών τάσεων από πολλούς πυρήνες της πολιτικής και πνευματικής ζωής που εντοπίζονται κυρίως στην μητροπολιτική Ελλάδα. Τουναντίον, στον απόδημο ελληνισμό, και λόγω του νόστου και των ακόμα διατηρούμενων ιδανικών του γένους, κάποιες εθνικές αξίες μένουν αναλλοίωτες και παρά τα όποια προβλήματα που εντοπίζονται στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας, κυοφορώντας έτσι κάποιες ελπίδες, αν αναλογιστούμε ότι και η εθνική μας παλιγενεσία οφείλεται κατά πολύ στους λόγιους του ελληνισμού της διασποράς που μεταλαμπάδευσαν το φως τους στην μητέρα πατρίδα και έσπειραν τους αείζωους σπόρους της παιδείας και της ιστορικής μνήμης-ζωτικής σημασίας προυποθέσεις για την απελευθέρωση του γένους. Κάπου μέσα στον κυκεώνα της καθολικής αυτής κρίσεως, τα εθνικά σύμβολα, οι παρελάσεις και οι εθνικοί εορτασμοί και η διατήρηση τους συχνά συγχέονται με τον στείρο φολκλορισμό ή την κατά συνήθεια τήρηση του πρωτοκόλλου, ενώ ένα μεγάλο μέρος από την μαθητηώσα νεολαία δεν γνωρίζει καν το περιεχόμενο τους και δεν συναισθάνεται επ’ ουδενί την βαθύτερη ανάγκη και σημασία διατήρησης και διαιώνησης τους.
Όσο κοινότοπο και αν φαίνεται, οφείλουμε να θυμηθούμε, ότι, όπως κάθε εθνική επαίτειος, έτσι και η 25η Μαρτίου, έχει ως σκοπό της να φωτίσει τις μνήμες και να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης για τους ήρωες που με περίσσεια ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση έδωσαν και την τελευταία ρανίδα του αίματος τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να διατηρούμε ακόμη την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» μας θυμίζει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος (Κάλβος, 1826). Ζούμε σε μια εποχή όπου η Παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη Πραγμάτων (Ν.Τ.Π.) μάς θέλει άβουλες μαριονέτες στα χέρια κάποιων που κινούν τα νήματα, σε μια εποχή όπου μεταμοντέρνοι «ειδήμονες»¨διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, ελαφρά τη καρδία, προς εξομάλυνση δήθεν των διεθνών σχέσεων μέσω της λήθης. Ζούμε σε μια εποχή όπου κάποιοι καρεκλοκένταυροι ιθύνοντες, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, κωφεύουν στις ανίερες και θρασσύτατες προκλήσεις ξένων δακτύλων. Ταυτόχρονα, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της πατρίδας μας και απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της ενώ γίνεται ακόμη λόγος και για μειονότητες εντός ελληνικών εδαφών. Κάποιοι κάνουν λόγο για «τουρκική μειονότητα», ενώ είναι ως γνωστόν Μουσουλμανική και μόνο, αποτελούμενη κυρίως από Πομάκους (Kavalanet, 28 Μαρτίου, 2008). Για άλλη μια φορά καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε οτι ο τουρκικός κίνδυνος που τόσο γενναία πολέμησαν οι πρόγονοι μας κινήται για άλλη μια φορά προκλητικά στο Αιγαίο.
Κάποιοι, επίσης, κάνουν λόγο και για «Σλαβομακεδονική ή Μακεδονική Μειονότητα» (εννοώντας προφανώς «Σκοπιανή») στην Ελλάδα (EFA, 1977-2011), όταν είναι ιστορικώς, αρχαιολογικώς, λαογραφικώς και γλωσσολογικώς αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική (Χατζηδάκις, 1879 – Καργάκος, 1992). Προφανώς, αποσκοπούν σε μια μορφή «τεχνητής» εθνογένεσης μέσω εξαγοράς συνειδήσεων εξαγορασμένων στον βωμό του εύκολου κέρδους και με σκοπό την «σαλαμοποίηση» και το κατακερματισμό της χώρας προς εκπλήρωση σκοτεινών γεωστρατηγικών στόχων. Σε μια τέτοια εποχή, έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να αναλογιστούμε την βαριά ευθύνη της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης.
Ευγένιος Ντελλακρουά, "Η Σφαγή της Χίου" |
Ρήγας Φερραίος |
Το Κρυφό Σχολειό |
Έργο μαθητή του δημοτικού |
James Kent |
Όταν, όμως, σήμερα εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας και δεν υποστηρίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα πως επιθυμούμε οι ξένοι να την γνωρίζουν και να μας υποστηρίζουν; Δεν είναι τυχαίο που στον Ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς υπάρχει η ρήση «γνώθι σ’ αυτόν», αυτό που δίδασκε ο Σωκράτης, την αυτογνωσία, που ισχύει όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Μόνο όταν ένα έθνος έχει αυτογνωσία μπορεί και επιβιώνει.
Την ιστορική αυτή μνήμη, αλλά και την ευθύνη που κατά συνέπεια γεννά πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στις μετέπειτα γενιές. Έχουμε ιερό καθήκον περισσότερο από κάθε φορά να κατεβούμε στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και να καμαρώσουμε τα ελληνόπουλα μας ντυμένα τσολιάδες και αμαλίες κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία. Κι όμως, παρόλα αυτά, κάποιοι αμφισβητούν ακόμα και τον θεσμό της παρέλασης... Προς απάντηση σε όλες αυτές τις σύγχρονες Σειρήνες, ας υψώσουμε το δικό μας λάβαρο προσωπικής επανάστασης! Τιμή και δόξα στους ήρωες του ’21. Ζήτω η Ελλάς.
Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν |
Βιβλιογραφία
Α. Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Επανάσταση του 1821
-Κάλβος, Α. (1826). Ωδαί. Αθήνα. Ανασύρθηκε από:
www.cslab.ntua.gr/~phib/hellas/kalvos...
-Δημαράς, Κ. Θ. (1977). Νεοελληνικός Διαφωτισμός, 5η έκδοση (1989). Αθήνα.
-Παπαρηγόπουλος, Κ. (1986). Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 18, Βιβλίο 14. Αθήνα.
Β. Η Ελληνικότητα της Μακεδονίας
-Χατζηδάκις, Γ. (1879). Περί της Ελληνικότητος των Μακεδόνων. Αθήνα.
Kavalanet. Δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Θράκης» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παρασκευή 28 Μαρτίου, 2008. Καβάλα. Ανασύρθηκε από:
http://www.kavalanet(official website)European Free Alliance (EFA)- Rainbow 1997-2011
http://www.florina.org/
Ε. Η Προσφορά της Ελληνικής Ομογένειας Νέας Υόρκης στην Επανάσταση του 1821
Burrows, E. & M. Wallace (1999). Gotham. New York.
Saturday, March 15, 2014
Sunday, March 9, 2014
Subscribe to:
Posts (Atom)